Ringworm en stress

Duidelijke uitleg en de beste tips

Ontdek de verbinding tussen ringworm en stress.

Leer hoe stress invloed heeft op je huid en ontdek praktische tips om ringworm onder controle te houden.

Hier ontdek je alles wat je moet weten.

Laten we beginnen!

Wat is ringworm?

Ringworm, ondanks de naam, wordt niet veroorzaakt door een worm, maar door een groep schimmels die bekend staan als dermatofyten.

Het is een veelvoorkomende en besmettelijke schimmelinfectie die de huid, het haar of de nagels kan aantasten.

De medische term voor ringworm is "tinea."

Ringworm kan verschijnen op verschillende delen van het lichaam en wordt gekenmerkt door een cirkelvormige of ringvormige uitslag.

ringworm en stressbron afbeelding:verywellhealth.com

Het aangetaste gebied is vaak rood, jeukend en kan verhoogde, schilferige randen hebben.

Het midden van de uitslag kan er helderder uitzien of een meer normale huidskleur hebben.

Hoewel ringworm mensen van alle leeftijden kan treffen, komt het vaker voor bij kinderen.

Verschillende soorten ringworm worden genoemd op basis van de locatie van de infectie:

 1. Tinea corporis: Dit beïnvloedt het lichaam en verschijnt vaak als een rode, cirkelvormige uitslag.
 2. Tinea capitis: Dit beïnvloedt de hoofdhuid en het haar. Het komt vaker voor bij kinderen en kan haarverlies veroorzaken.
 3. Tinea pedis: Bekend als zwemmerseczeem, dit beïnvloedt de voeten en veroorzaakt jeuk, roodheid en barsten.
 4. Tinea cruris: Bekend als ringworm van de lies, dit beïnvloedt het gebied van de lies en de binnenkant van de dijen.
 5. Tinea barbae: Dit beïnvloedt de baard- en gezichtsbeharing bij mannen.

Ringworm is besmettelijk en kan worden overgedragen via direct huidcontact met een geïnfecteerd persoon of door het aanraken van oppervlakken of voorwerpen die besmet zijn met de schimmel.

De infectie kan ook van dier naar mens en van mens naar dier worden.

Behandeling omvat meestal antischimmelmiddelen, zowel lokaal als oraal, afhankelijk van de ernst en locatie van de infectie.

Het is belangrijk om goede hygiënepraktijken te volgen, zoals het schoon en droog houden van het aangetaste gebied, om de verspreiding van ringworm te voorkomen.


Wat is de invloed van stress op ringworm?

Stress kan op verschillende manieren bijdragen aan het ontstaan of verergeren van ringworm.

Hier zijn enkele mogelijke mechanismen:

Verzwakking van het immuunsysteem

Stress kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor het moeilijker wordt voor het lichaam om infecties, waaronder schimmelinfecties zoals ringworm, te bestrijden.

Een verminderde immuunrespons kan het gemakkelijker maken voor de schimmel om zich te vermenigvuldigen en zich op de huid te manifesteren.

Veranderingen in hormoonniveaus

Stress kan leiden tot veranderingen in de hormoonniveaus, zoals een toename van het stresshormoon cortisol.

Deze hormonale veranderingen kunnen de balans van het microbieel milieu op de huid verstoren, waardoor schimmels zoals die verantwoordelijk zijn voor ringworm zich gemakkelijker kunnen verspreiden.

Slechte persoonlijke hygiëne

Onder stress kan iemand mogelijk minder aandacht besteden aan persoonlijke hygiëne, zoals regelmatig wassen en drogen van de huid.

Dit kan de groei van schimmels bevorderen en de kans op ringworm vergroten.

Huidwrijving en zweten

Stress kan leiden tot verhoogde huidwrijving en zweten, vooral als reactie op angst of nervositeit.

Dit creëert een vochtige omgeving op de huid, wat gunstig kan zijn voor de groei van schimmels.

Ringworm gedijt vaak goed in warme en vochtige omstandigheden.

Gebrek aan slaap

Langdurige stress kan leiden tot slaapstoornissen of een gebrek aan voldoende slaap.

Een verstoorde slaap kan de algemene gezondheid van het individu aantasten, inclusief het vermogen van het immuunsysteem om infecties te bestrijden.


Hoewel stress op zichzelf geen directe oorzaak is van ringworm, kan  stress dus wel de omgevingsfactoren beïnvloeden die de groei en verspreiding van deze schimmels bevorderen.


Wil jij je stress op een snelle en eenvoudige manier verminderen?

Klik NU hier voor meer informatie


Ervaringen met ringworm en stress

Om de complexiteit van dit fenomeen volledig te begrijpen, laten we luisteren naar het persoonlijke verhaal van Bianca, een 34-jarige vrouw die onverwacht werd geconfronteerd met ringworm tijdens een stressvolle periode in haar leven.

"Stress leek mijn constante metgezel te zijn toen ik merkte dat mijn huid begon te jeuken en er rode ringvormige plekken verschenen. In eerste instantie dacht ik dat het gewoon een allergische reactie was, maar na een bezoek aan de dermatoloog werd ringworm vastgesteld. Het was een wake-up call voor me om mijn stressniveau serieus te nemen en prioriteit te geven aan zelfzorg."

Bianca's ervaring benadrukt de impact van stress op onze fysieke gezondheid en onderstreept het belang van preventie en bewustwording.

Times of stress are also times that are signals for growth, and if we use adversity properly, we can grow through adversity. Rabbi Dr. Abraham Twerski


Praktische tips bij ringworm en stress

Omdat je klachten worden verergerd door stress is het verlagen van je stress cruciaal. Ik heb daarvoor een aantal adviezen voor je.

Daarnaast heb ik ook een aantal andere goede tips om je huidklachten te verminderen en te voorkomen.

Laten we beginnen om te kijken wat je kunt doen aan stress.

Meditatie

Meditatie helpt stress te verminderen door de spierspanning te verlagen, de ademhaling te reguleren en de aandacht te trainen.

Door je aandacht te richten op je ademhaling of een ander object, leer je om je gedachten en emoties te observeren zonder er in mee te gaan.

Dit kan helpen om te ontspannen en de stressreactie van je lichaam te verminderen.


Snelle stressverlaging

vrouw met zwarte jurk in kantoor is blij met ringworm stress behandeling

Stress verminderen was ooit een uitdaging, en het leek alsof het altijd een langdurig proces was.

Maar vandaag breng ik je goed nieuws.

Jarenlang intensief onderzoek heeft geleid tot baanbrekende ontwikkelingen.

Nu kun stress op een snelle en gemakkelijke manier aanpakken.

Benieuwd naar deze snelwerkende methode?

Klik dan nu hier en ontdek hoe je binnen no-time verlost kunt zijn van stress.


Meer tips

 • Raadpleeg een arts: Als je vermoedt dat je ringworm hebt, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en passende behandeling. Een arts kan een actuele antischimmelcrème aanbevelen die rechtstreeks op de aangetaste huid moet worden aangebracht.
 • Houd de huid droog: Ringworm gedijt goed in vochtige omstandigheden. Houd de aangetaste huid daarom schoon en droog. Dep de huid voorzichtig na het wassen om irritatie te voorkomen.
 • Was handen grondig: Was je handen regelmatig, vooral nadat je de aangetaste huid hebt aangeraakt. Dit helpt de verspreiding van de schimmel te voorkomen.
 • Vermijd delen van het lichaam krabben: Krabben kan de infectie verergeren en de schimmel verspreiden naar andere delen van het lichaam. Probeer de jeuk te verminderen door de voorgeschreven medicatie te gebruiken.
 • Draag losse kleding: Kies lichte, luchtige kleding om wrijving te verminderen en de huid te laten ademen.
 • Vermijd krabben: Hoewel het moeilijk kan zijn, probeer krabben te voorkomen om verdere irritatie van de huid te voorkomen. Draag indien nodig 's nachts katoenen handschoenen om krabben te minimaliseren.
 • Vermijd het delen van persoonlijke items: Vermijd het delen van handdoeken, kleding, kammen en andere persoonlijke items om de verspreiding van de schimmel naar anderen te voorkomen.
 • Desinfecteer omringende oppervlakken: Reinig regelmatig oppervlakken en voorwerpen die in contact kunnen komen met de aangetaste huid, zoals beddengoed, handdoeken en kleding.
 • Gebruik antischimmelshampoo: Als ringworm de hoofdhuid aantast, kan een antischimmelshampoo nuttig zijn. Volg de instructies van de arts op voor het gebruik van de shampoo.
 • Blijf behandelen na het verdwijnen van symptomen: Zet de behandeling voort zoals voorgeschreven, zelfs als de symptomen lijken te verdwijnen. Dit helpt om ervoor te zorgen dat de schimmel volledig is geëlimineerd en voorkomt terugkerende infecties.
 • Zonlicht: Zonlicht heeft schimmelwerende eigenschappen. Laat de aangetaste huid voorzichtig blootstellen aan natuurlijk zonlicht. Zorg ervoor dat je dit niet overdrijft om huidschade te voorkomen.
 • Tea Tree Oil: Tea tree olie staat bekend om zijn natuurlijke schimmelwerende eigenschappen. Verdun een paar druppels tea tree olie in een draagolie zoals kokosolie en breng het aan op de aangetaste huid. Deze olie kan helpen bij de bestrijding van schimmelinfecties.
 • Knoflookpasta: Knoflook heeft antischimmel- en antibacteriële eigenschappen. Maak een pasta van verse knoflook en breng deze direct aan op de ringworm. Laat het enige tijd zitten en spoel het vervolgens af. Herhaal dit proces dagelijks.
 • Gebruik van Kurkuma: Kurkuma heeft antimicrobiële eigenschappen. Maak een pasta van kurkumapoeder en water en breng dit aan op de ringworm. Laat het drogen en spoel het af. Kurkuma kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van genezing.
 • Probiotica: Een gezond darmmicrobioom kan het immuunsysteem versterken. Het nemen van probiotica, zoals yoghurt met actieve culturen of probiotica-supplementen, kan helpen om de algehele gezondheid te bevorderen en de vatbaarheid voor schimmelinfecties te verminderen.


Wil jij ook snel en eenvoudig je stress verlagen?

Klik nu hier voor vlug stress verminderenHet is duidelijk geworden dat stress niet alleen invloed heeft op je mentale gesteldheid, maar ook op je fysieke gezondheid, inclusief de gevoeligheid voor schimmelinfecties zoals ringworm.

Door bewust te zijn van deze verbinding en actief stappen te zetten naar stressmanagement, kan je niet alleen je algehele gezondheid verbeteren, maar ook ringworm effectief aanpakken en voorkomen.Ik wil afsluiten met deze quote van wetenschapper Hans Selye:

“It is not stress that kills us ,

It is our reaction to it”

Onderwerp Samenvatting
Ringworm Uitleg over wat ringworm is, de verschillende soorten ringworm naar locatie en kenmerken van de uitslag.
Invloed van stress op ringworm Uitleg over hoe stress de omstandigheden kan beïnvloeden die de groei en verspreiding van ringwormschimmels bevorderen, zoals verzwakking van het immuunsysteem.
Ervaring met ringworm en stress Een persoonlijk verhaal over hoe iemand ringworm kreeg tijdens een stressvolle periode.
Tips bij ringworm en stress Adviezen om stress te verminderen en ringwormklachten aan te pakken, zoals meditatie, stress verlagende oefeningen, huidverzorging en supplementen.Samenvatting

Deze webpagina geeft uitleg over de relatie tussen stress en ringworm. Er wordt uitgelegd hoe stress de kans op ringworm kan vergroten en er worden tips gegeven om zowel stress als ringwormklachten aan te pakken.Ook interessant voor jou

vrouw blij met stress test
vrouw blij met stress verminderen
Als de symptomen aanhouden, ernstig ongemak veroorzaken of gepaard gaan met andere symptomen, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.
Let op: stress verminderen helpt bij herstel en voorkomen van lichamelijke klachten. Het is echter geen vervanging van medische behandeling.


Dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg je huisarts voor advies en behandeling van medische aandoeningen.
janheering-profielfoto

Auteur: Jan Heeringsocial-x-w26
linkedin-w26
facebook-w25
pinterest-w25


Jan Heering, met ruim twee decennia ervaring als officieel erkend NLP Master Coach en Time Line Therapeut en deskundige in  Energie Therapie, is gespecialiseerd in het snel overwinnen van angst, het verminderen van stress en het transformerend omgaan met negatieve gedachten.

Na zijn persoonlijke overwinning op stress tijdens een diepgaande zelfontdekkingsreis, deelt Jan nu zijn unieke benadering voor effectieve angstverlichting, snelle stressvermindering en persoonlijke groei.

Als auteur van meer dan 30 transformerende boeken en  impactvolle cursussen, biedt hij concrete oplossingen voor stressvermindering en persoonlijke ontwikkeling.

Voor meer achtergrondinformatie over Jan's werk en om te zien hoe hij gecertificeerd is als NLP Master Coach bij verschillende gerenommeerde instellingen, klik hier.