Welke soorten faalangst
zijn er?Soorten faalangst

We kunnen 3 soorten faalangst onderscheiden. Deze faalangst soorten zijn:


Alle soorten faalangst overwinnen is snel en eenvoudig mogelijk.Foto door Nathan Dumlao op Unsplash

1. Cognitieve faalangst

Je hebt last van cognitieve faalangst wanneer het gaat om het maken van een proefwerk, een scriptie, of iets anders waarbij met je hersenen gewerkt moet worden.

Cognitieve faalangst kenmerken zijn onder andere het proberen te ontlopen van de aanleiding van je angst, zoals uitstelgedrag of examens afzeggen.

Een ander cognitieve faalangst kenmerk is het krijgen van een black-out tijdens je examen.


2. Sociale faalangst

Wanneer je last hebt van sociale faalangst dan durf je in het openbaar niets te zeggen bij een bruiloft of begrafenis. Op school komt je angst vooral naar boven bij het houden van een spreekbeurt.

Heb sociale faalangst, dan zie je op tegen het ontmoeten van onbekende mensen. 


3. Motorische faalangst

Je krijgt last van motorische faalangst wanneer je iets moet presteren met je lijf, zoals bij sportwedstrijden of het maken van een tekening of schilderij. Heb je hier last van, dan kan je zelfs bang worden voor het zetten van je handtekening.


Combinatie van soorten faalangst

Het komt ook voor dat je last hebt van een combinatie van de bovenstaande soorten faalangsten.

Bij een spreekbeurt kan je bijvoorbeeld te maken hebben met cognitieve en sociale faalangst.


Andere soorten faalangst

Naast de soorten faalangst die hierboven zijn benoemd kunnen de faalangst soorten ook onderverdeeld worden in passieve faalangst en actieve faalangst.

Wat is passieve faalangst?

Passieve faalangst oplossen kan snel en eenvoudig

Bij passieve faalangst probeer je zoveel mogelijk of zo lang mogelijk het leveren van de gevraagde prestatie te vermijden.

Uitstellen is één van de passieve faalangst kenmerken. Afleiding zoeken is hier ook een onderdeel van. Je besteedt (te) veel aandacht aan social media of gaat binge watchen op Netflix.

Of je bedenkt dat je anderen, zogenaamd belangrijkere of nodige zaken eerst moet doen, zoals bureau opruimen, een uitgebreide planning maken, enz.

Al met al ben je heel druk om maar niet bezig te zijn met hetgeen gebeuren moet.

Doordat je niet bezig bent met hetgeen je moet doen, is je voorbereiding natuurlijk verre van optimaal. Omdat je dit zelf natuurlijk ook weet wordt  je angst hierdoor alleen maar sterker.

Slechte resultaten die hieruit voortkomen versterken je angstgevoelens dan ook nog eens.

Afmelden voor examens omdat je jezelf voorhoudt dat een papiertje niet belangrijk kan ook gebeuren als je last hebt van passieve faalangst.

Actieve faalangst

Bij actieve faalangst ga je je zo goed mogelijk voorbereiden voor de prestatie die je moet leveren. Je besteedt overdreven veel tijd hieraan waardoor het mogelijk is dat je jezelf aan het uitputten bent.

Met als gevolg dat je opgebrand kan zijn op het moment dat je moet presteren.


Faalangst oplossen

Faalangst oplossenFoto door Ben den Engelsen op Unsplash

Bij een goede faalangst behandeling maakt het eigenlijk niet uit van welk van de soorten faalangst je last hebt.

Je weet dat je er last van hebt.

En je weet dat je er vanaf wilt.

Dat is genoeg voor faalangst overwinnen.Faalangst overwinnen

Volgens een nieuwe vorm van psychologie, Energie Psychologie, ontstaan angsten zoals bijvoorbeeld faalangst als gevolg van onverwerkte emoties en de verstoringen die deze onverwerkte emoties in het energie systeem van je lichaam veroorzaken.

Je lichaam heeft namelijk een energie systeem. Dit is in het Verre Oosten al vele duizenden jaren bekend. Onder andere acupunctuur is op deze kennis gebaseerd.

Zijn er geen verstoringen in je energie systeem, dan voel je je over het algemeen goed.

Heb je een keer last van negatieve emoties zoals stress, boosheid of angst, dan is dat ook weer snel voorbij. En je hebt dan zeker geen last van faalangst. Niet van lichte faalangst en zeker niet van zware faalangst of erge faalangst.

Als gevolg van onverwerkte emoties ontstaan deze verstoringen en deze uiten zich als negatieve emoties zoals faalangst.

Dit is dan ook de reden dat al die faalangst tips die je overal leest niet helpen. De onderliggende faalangst oorzaak wordt immers niet opgelost.


Faalangst overwinnen kan jij ookFaalangst overwinnen foto door Ksenia Varapaeva op Unsplash

Het goede  nieuwe is dat je snel en relatief eenvoudig faalangst aanpakken kunt met behulp van methodes die gebaseerd zijn op de principes van Energie Psychologie.

Wanneer je de verstoringen in het energie systeem van je lichaam oplost, dan zullen je faalangst symptomen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Achteraf kan je je dan zelfs niet meer goed voorstellen hoe het was om last te hebben van angst om te falen.


Het maakt niet uit van welke van de soorten faalangst jij last hebt. Faalangst overwinnen is mogelijk. Voor voor jou!

Klik nu hier voor

faalangst overwinnen


Faalangst kenmerken

Faalangst kenmerken volwassenen

Faalangst kenmerken volwassenen zijn heel goed te behandelen met methodes die gebaseerd zijn op Energie Psychologie.

In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen hebben ook volwassenen last van faalangst. Het beperkt zich dus niet allen tot kinderen.


Cognitieve faalangst kenmerken

Ook cognitieve faalangst kenmerken verdwijnen snel bij deze manier van faalangst verminderen. Dus wanhoop niet als je faalangst cognitief is. Er is een oplossing! Als faalangst coach kan ik je dat verzekeren.

Hierbij is geen sprake van alleen maar faalangst kalmeren. Nee, faalangst zelfhulp gebaseerd op deze methodes maakt dat het faalangst bannen wel heel gemakkelijk wordt.


Sociale faalangst kenmerken

Sociale faalangst kenmerken omvatten onder meer dat je bang bent dat anderen op je letten. Dat je (negatief) beoordeeld wordt door anderen. Een ander sociale faalangst symptoom is vermijdingsgedag. Je probeert zoveel mogelijk situaties te vermijden waarin je angst zou kunnen gaan opspelen.

Andere sociale faalangst kenmerken zijn trillen, rood worden, stotteren, zweet dat je opeens uitbreekt en duizelingen.


Zware faalangst

Ook gaat zware faalangst overwinnen op met methodes gebaseerd op Energie Therapie relatief eenvoudig.

Vaak wordt gedacht dat wanneer er sprake is van zware faalangst, het langer duurt voordat de klachten verholpen zijn.

Dit klopt echter niet. Iedere vorm van faalangst, licht of zware faalangst is vlug en vrij simpel op te lossen.

Op deze manier is faalangst verhelpen wel heel eenvoudig.

Ook als je last hebt van passieve faalangst volwassenen. Of van welke van de andere soorten faalangst dan ook.Het maakt niet uit van welke van de soorten faalangst jij last hebt. Faalangst overwinnen is mogelijk. Voor voor jou!

Klik nu hier voor

faalangst overwinnenFaalangst overwinnen

Zoals ik hierboven beschreven heb zijn er drie soorten faalangst waar je last van kunt hebben. Je kunt ook van een combinatie van deze faalangst soorten last hebben.

Als geruststelling kan je het volgende van mij aannemen: van welke van de soorten faalangst je ook last hebt, wat de faalangst oorzaak ook is, en hoezeer je er ook last van hebt, lichte faalangst, zware faalangst, extreme faalangst of negatieve faalangst, het maakt niet uit want er is een oplossing voor.

Je kunt faalangst herkennen aan een aantal faalangst symptomen zoals bijvoorbeeld: buikpijn, hoofdpijn, zweten, zenuwachtigheid, angstgevoelens, trillende handen of knieën, hartkloppingen, misselijkheid, rood worden, niet meer uit je woorden kunnen komen, doemdenken en somberheid.

Je kunt voor faalangst behandeling kiezen uit persoonlijke begeleiding in de vorm van . En je kunt kiezen voor faalangst zelfhulp, waarbij je zelf je faalangst overwinnen gaat.
Faalangst test

Wanneer je er niet zeker van bent dat je echt last hebt van angst om te falen kan je ervoor kiezen om een gratis online faalangsttest te doen.

Je weet dan binnen enkele minuten zeker wat jouw angst is.


Wat is faalangst bij volwassenen?

Faalangst volwassenen komt vaker voor dan dat men algemeen aanneemt. Vooral faalangst werk gerelateerd.

De faalangst gevolgen kunnen grote vormen aannemen wanneer dit werk gerelateerd is. Zo kan je als gevolg van je angst promotie mislopen of projecten zien mislukken.

Dat is toch iets wat je niet wilt. Daarom is het belangrijk om faalangst te verminderen. Wacht daar niet te lang mee. Je wilt toch niet dat je leven door je angstgevoelens beperkt wordt?

Gelukkig kan ook faalangst bij volwassenen snel opgelost worden.


Faalangst symptomen

Er zijn vele faalangst symptomen waar je last van kunt krijgen. Een kort overzicht is: • Hartkloppingen.

 • Zwetende handen.

 • Buikpijn.

 • Hoofdpijn.

 • Trillen.

 • Hevig transpireren.

 • Uitstellen.

 • Doemdenken.

 • Bang om niet goed genoeg te zijn.

 • Bang voor kritiek.

 • Dichtklappen wanneer je kritiek krijgt.

 • Slaapproblemen.


Wil je een uitgebreider overzicht hebben van de faalangst symptomen die er zijn? Die kan je hier lezen.Entire contents copyright © Morpheus Institute. All rights reserved.Home


Sitemap


Faalangst


Wikipedia


Disclaimer Soorten faalangst

Show / Hide
Show / Hide

Auteur: Jan Heering

Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en auteur. Hij is  gespecialiseerd in het snel oplossen van angsten en stress. Hij heeft meer dan 30 boeken op zijn naam staan.

Jan Heering over soorten faalangst