Trillen lichaam door stress?

Met deze tips doe je er iets aan!

trillen lichaam stress


Trillen lichaam door stress is heel vervelend.

Ik leg uit hoe je door stress last van trillen van je lichaam kunt krijgen en vertel wat je kunt doen om dit op te lossen en te voorkomen.

Wat is trillen van lichaam door stress?

Stress is een natuurlijke reactie van je lichaam op uitdagende situaties, maar wanneer het te intens wordt, kan het leiden tot verschillende lichamelijke en mentale reacties, waaronder trillen.

Trillen, ook bekend als tremoren, verwijst naar onvrijwillige bewegingen van een deel van je lichaam.

Deze bewegingen kunnen variëren in intensiteit en duur.

Sommige mensen ervaren milde trillingen, terwijl anderen hevigere schokken kunnen voelen.

Het komt vaak voor in de handen, maar kan ook andere delen van het lichaam beïnvloeden.

Hoe werkt stress in op je lichaam?

stress door werkdruk

Voordat we dieper ingaan op trillen lichaam door stress, laten we eens kijken naar hoe stress eigenlijk werkt in je lichaam.

Wanneer je je geconfronteerd ziet met een uitdagende situatie, reageert je lichaam met de "vecht-of-vlucht" respons.

Dit is een evolutionaire reactie die je voorbereidt om te vechten tegen gevaar of ervoor te vluchten.

De hypothalamus, een deel van je hersenen, geeft signalen aan de bijnieren om stresshormonen zoals adrenaline en cortisol vrij te geven.

Deze hormonen zorgen ervoor dat je hart sneller klopt, je ademhaling versnelt en je spieren zich aanspannen - allemaal bedoeld om je lichaam voor te bereiden op actie.

In sommige gevallen kan deze intense fysieke reactie leiden tot trillen van bepaalde lichaamsdelen.

startnumetontstressen-tekststressverminderen
stress-verminderen-ervaring-2

Trillen door stress oorzaken

trillen lichaam door stress oorzaak

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het trillen van je lichaam tijdens perioden van stress.

Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Sympathisch zenuwstelsel activatie: Stress activeert het sympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de "vecht-of-vlucht" reactie. Deze activatie leidt tot de afgifte van adrenaline en noradrenaline, wat kan resulteren in verhoogde hartslag, versnelde ademhaling en spiertrillingen.
 • Hormonale veranderingen: Stress veroorzaakt een verhoogde afgifte van stresshormonen, zoals cortisol. Deze hormonen beïnvloeden de spierspanning en kunnen leiden tot ongecontroleerde spiertrillingen, vooral bij langdurige stress.
 • Verstoorde zenuwsignaaloverdracht: Stress kan de communicatie tussen zenuwcellen verstoren, wat kan leiden tot onbedoelde zenuwsignalen die spiersamentrekkingen veroorzaken.
 • Psychologische factoren: Stress heeft ook invloed op de emotionele toestand. Angst en nervositeit die vaak gepaard gaan met stress, kunnen leiden tot trillen als een fysieke manifestatie van die emoties.
 • Slaaptekort: Langdurige stress kan leiden tot slaapproblemen. Gebrek aan slaap kan op zichzelf ook spiertrillingen veroorzaken.
 • Cognitieve dissonantie: Het contrast tussen psychologische spanning en de wens om kalm en gecontroleerd te blijven, kan interne spanning veroorzaken die zich uit in lichamelijke symptomen zoals trillen.

Trillen lichaam door stress symptomen

De symptomen van trillen lichaam door stress zijn:

trillen lichaam stress symptomen
 • Trillen of beven: Dit is het meest voor de hand liggende symptoom, waarbij je onvrijwillige bewegingen in je lichaam ervaart.
 • De trillingen kunnen optreden in de verschillende delen van het lichaam, zoals in het lichaam maar ook in de handen, benen, lippen, stembanden of oogleden. 
 • De trillingen worden versterkt tijdens periodes van hoge stress, angstgevoelens en spanning.
 • De mate waarin je last kunt hebben van trillingen hangt af van genetische aanleg, je hormonale balans en je algemene gezondheidstoestand.
 • Daarnaast kan je andere lichamelijke symptomen ervaren zoals een snelle hartslag, zweten, een verhoogde ademhaling en moeite met concentratie.

Stressmanagement helpt je

Het verminderen van stress is de sleutel tot het voorkomen van trillen van je lichaam als gevolg van stress.

Tot voor kort was het verlagen van stress lastig en ging het langzaam.

trillen lichaam door stress tips

Gelukkig is daar verandering in gekomen.

Jarenlang onderzoek heeft er toe geleid dat met  eenvoudige stressverlagende oefeningen stress nu snel  eenvoudig is aan te pakken.

Deze oefeningen zijn gebaseerd op eeuwenoude wijsheid uit het Verre Oosten.

Je stress kan dan verdwijnen en de daardoor veroorzaakte klachten kunnen dan verminderen.

Denk je eens in hoe goed jij je dan zult voelen!

stress-verminderen-met-stressverminderen
stress-verminderen-ervaring-3Meer tips

Ik heb hier meer tips voor je om je klachten te verminderen en te voorkomen.

 • Mediteer.
 • Doe yoga.
 • Adem diep.
 • Eet gezond.
 • Vermijd cafeïne.
 • Verminder taken.
 • Ontspan spieren.
 • Slaap voldoende.
 • Praat met iemand.
 • Beweeg regelmatig.
 • Luister naar muziek.


Inhoud

Onderwerp Belangrijkste punten
Wat is trillen van lichaam door stress? Onvrijwillige bewegingen van lichaamsdelen als reactie op stress, veroorzaakt door de "vecht-of-vlucht" respons in het lichaam.
Symptomen van trillen lichaam Trillingen/bevingen in het lichaam, handen, benen etc. Versterkt door stress/angst. Andere lichamelijke symptomen zoals snelle hartslag.
Oorzaken van trillen lichaam door stress Activatie zenuwstelsel, hormonale veranderingen, verstoorde zenuwsignalen, psychologische factoren als angst, slaaptekort.
Tips voor trillen lichaam door stress Mediteren, yoga, diepe ademhaling, gezond eten, caffeine vermijden, ontspannen, bewegen, muziek luisteren, stressverlagingstechnieken.

Samenvatting

Deze pagina gaat over de manier waarop stress kan leiden tot trillen van het lichaam. Er wordt uitgelegd hoe stress werkt in het lichaam, de symptomen van trillen, de oorzaken hiervan en tips om het te verhelpen en voorkomen.

Veel gestelde vragen

Kunnen emoties trillen veroorzaken?

Ja, intense emoties zoals angst en stress kunnen leiden tot trillen vanwege de fysieke reacties die ze in je lichaam teweegbrengen.

Is trillen door stress gevaarlijk?

In de meeste gevallen is trillen door stress onschadelijk en van voorbijgaande aard. Maar als je je zorgen maakt, is het altijd goed om een medische professional te raadplegen.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Als de symptomen aanhouden, ernstig ongemak veroorzaken of gepaard gaan met andere zorgwekkende symptomen, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten en passende behandeling te overwegen.


Let op: stress verminderen helpt bij herstel en voorkomen van lichamelijke klachten. Het is echter geen vervanging van medische behandeling.


Let op: Dit artikel is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg altijd je huisarts voor advies en behandeling van medische aandoeningen.
Show / Hide

Pagina geupdate op 15-09-2023.


janheering-profielfoto

Auteur: Jan Heeringsocial-x-w26
linkedin-w26
facebook-w25
pinterest-w25


Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en auteur.

Hij is onder meer gediplomeerd NLP Master Coach en Time Line Therapeut.

Jan is  gespecialiseerd in het snel oplossen van angst, stress en negatieve gedachten.

Hij heeft meer dan 30 boeken op zijn naam staan.

De informatie in dit artikel weerspiegelt Jan's diepgewortelde kennis, opgedaan tijdens zijn studies en jarenlange werk met cliënten.

Voor meer achtergrondinformatie over Jan's werk en om te zien hoe hij gecertificeerd is als NLP Master Coach bij verschillende gerenommeerde instellingen, klik hier.