Wat is faalangst?
En hoe los je het op?


Wat is faalangst?

Wat is faalangst eigenlijk wordt mij regelmatig gevraagd. Faalangst is letterlijk de angst om te falen. Je bent bang dat ondanks een goede voorbereiding er een mislukking volgt.

Wat is faalangst en hoe los ik het op? Nou zo!

Tevens is er ook sprake van angst vooraf. 'Het zal wel niet gaan lukken, ik krijg vast een black-out', zijn gedachten die lang tevoren al meespelen.

Faalangst heb je alleen als het gaat om een bepaalde 'taak', iets wat van je wordt verwacht. En ook een 'taak' waar een beoordeling volgt.

Voorbeelden: rijexamen, een proefwerk op school, spreekbeurt, maar ook het stellen van een vraag in de les aan de leraar.

Door je angst presteer je vaak minder dan eigenlijk mogelijk is, onder je niveau.

Wat is faalangst - Faalangst overwinnen
Het is al langer bekend dat emotionele klachten, zoals angst om te falen, worden veroorzaakt door onverwerkte emoties en emotionele incidenten uit het verleden.

Nog niet zo heel lang zijn de inzichten ontstaan dat deze onverwerkte emoties en emotionele incidenten  blokkades in het energiesysteem van je lichaam veroorzaken.

Je lichaam heeft namelijk een energiesysteem. De energie die hierdoor stroomt noemen we hier in het Westen levensenergie. In het Verre Oosten, waar deze kennis al vele duizenden jaren aanwezig is wordt deze energie 'Chi' 'Ka' genoemd.

Oosterse geneeswijzen zoals acupunctuur zijn op deze inzichten gebaseerd.

De blokkades in je energie systeem zorgen ervoor dat jij keer op keer die vervelende angst om te falen blijft voelen. Wat je er ook aan doet voor het faalangst oplossen. Welke faalangst tip je ook opvolgt.

Het goede nieuws is echter dat wanneer je de onderliggende oorzaak van je faalangst, de verstoringen in je energiesysteem, oplost, de faalangst symptomen als het ware vanzelf verdwijnen.


Wat is faalangst foto door Mateus Campos Filipe op Unsplash

Faalangst overwinnen is op deze manier snel en relatief makkelijk om te doen.

Stel je een voor hoe goed jij je zult voelen.

Dat je in staat bent om op een ontspannen manier goed kunt presteren.

Denk je eens in hoe mooi je leven er dan uitziet!Wil jij ook vlug je faalangst overwinnen? Hoe je dat doet kan je lezen op:

Oplossingen voor faalangst
Wat is faalangst en hoe los je het op

Faalangst is letterlijk het bang zijn om te falen. Het mag niet mislukken. Daar hang je dan wel veel aan op als je dit denkt. Voor sommigen werkt dit als een stok achter de deur. Je gaat heel hard aan de slag om maar wél succes te hebben. Vaak lukt het dan ook. Als je van te voren niet totaal opgebrand bent omdat je te hard hebt gewerkt. Dit wordt positieve faalangst genoemd.

Negatieve faalangst werkt juist tegen je. Je gaat minder presteren. En van een goede voorbereiding komt dan weinig terecht omdat je gaat uitstellen of veel te veel afleiding zoekt om maar niet geconfronteerd te worden met hetgeen waar je zo tegen opziet. Dit zijn een paar van de passieve faalangst kenmerken zoals ze worden benoemd.

Er zijn verschillende soorten faalangst, naast degene die ik hierboven heb beschreven en dat zijn cognitieve faalangst, sociale faalangst en motorische faalangst. Het komt regelmatig voor dat iemand last heeft van een combinatie van de verschillende faalangst soorten.

Wat is faalangst volwassenen heb ik aan het begin van het artikel beschreven. Van welke vorm van angst om te falen je ook last heb, in principe is faalangst altijd op te lossen. Ook als je zware faalangst hebt. Of extreme faalangst. Of hele erge faalangst. Het maakt allemaal niet uit. Je kunt er vanaf komen. Dat kan ik je als faalangst coach verzekeren.

Je kunt ervoor kiezen om faalangst hulp te zoeken. In veel gevallen is dat echter niet nodig naar mijn mening. Je bent met behulp van de juiste informatie in staat om zelf je angst om te falen op te lossen.

Je kunt kiezen voor het doen van een faalangst test maar als je dit overweegt, dan weet je eigenlijk al dat je faalangst hebt. Het is dan meer de vraag ik heb faalangst hoe ermee omgaan. Naar mijn mening gaat het niet om faalangst verminderen. Het gaat om faalangst aanpakken. Volledig. Weet dat je de faalangst overwinnen kunt. En jij vrij bent van je angstgevoelens! 

Dat je faalangst als volwassenen kunt hebben is niet algemeen bekend. Toch heb ik veel cliënten die last hebben van faalangst werk gerelateerd. Dus faalangst in je werk is geen uitzondering. Faalangst leidinggevende komt ook regelmatig voor. Gelukkig is dit ook snel op te lossen. Je kunt van faalangst afkomen als volwassenen door simpelweg de onderliggende oorzaak, de verstoringen in je energie systeem, op te lossen.

Ook bij faalangst lichte vorm raad ik faalangst zelfhulp aan. Met een zelfhulpboek faalangst oplossen is goed te doen wanneer de beschreven methodes gebaseerd zijn op de inzichten van Energie Psychologie. Faalangst latere leeftijd kan ook voorkomen. Deze vorm van angst om te falen is ook gemakkelijk aan te pakken.


Wil jij ook vlug je faalangst loslaten? Hoe je dat doet kan je lezen op:

Oplossingen voor faalangst
Entire contents copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.

sitemap


homepage


wikipedia


faalangst
disclaimer wat is faalangst

Auteur: Jan Heering

Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en auteur. Hij is  gespecialiseerd in het snel oplossen van angsten en stress. Hij heeft meer dan 30 boeken op zijn naam staan.

Jan Heering