Wat is faalangst?
En hoe los je het op?


Wat is faalangst?

Wat is faalangst eigenlijk wordt mij regelmatig gevraagd. Faalangst is letterlijk de angst om te falen. Je bent bang dat ondanks een goede voorbereiding er een mislukking volgt.

Wat is faalangst en hoe los ik het op? Nou zo!

Tevens is er ook sprake van angst vooraf. 'Het zal wel niet gaan lukken, ik krijg vast een black-out', zijn gedachten die lang tevoren al meespelen.

Faalangst heb je alleen als het gaat om een bepaalde 'taak', iets wat van je wordt verwacht. En ook een 'taak' waar een beoordeling volgt.

Voorbeelden: rijexamen, een proefwerk op school, spreekbeurt, maar ook het stellen van een vraag in de les aan de leraar.

Door je angst presteer je vaak minder dan eigenlijk mogelijk is, onder je niveau.Wat is faalangst - Faalangst overwinnen

Het is al langer bekend dat emotionele klachten, zoals angst om te falen, worden veroorzaakt door onverwerkte emoties en emotionele incidenten uit het verleden.

Nog niet zo heel lang zijn de inzichten ontstaan dat deze onverwerkte emoties en emotionele incidenten  blokkades in het energiesysteem van je lichaam veroorzaken.

Je lichaam heeft namelijk een energiesysteem. De energie die hierdoor stroomt noemen we hier in het Westen levensenergie. In het Verre Oosten, waar deze kennis al vele duizenden jaren aanwezig is wordt deze energie 'Chi' 'Ka' genoemd.

Oosterse geneeswijzen zoals acupunctuur zijn op deze inzichten gebaseerd.

De blokkades in je energie systeem zorgen ervoor dat jij keer op keer die vervelende angst om te falen blijft voelen. Wat je er ook aan doet voor het faalangst oplossen. Welke faalangst tip je ook opvolgt.

Het goede nieuws is echter dat wanneer je de onderliggende oorzaak van je faalangst, de verstoringen in je energiesysteem, oplost, de faalangst symptomen als het ware vanzelf verdwijnen.

Faalangst overwinnen is op deze manier snel en relatief makkelijk om te doen.

Stel je een voor hoe goed jij je zult voelen.

Dat je in staat bent om op een ontspannen manier goed kunt presteren.

Denk je eens in hoe mooi je leven er dan uitziet!Wil jij ook vlug je faalangst overwinnen? Hoe je dat doet kan je lezen op:

Faalangst Overwinnen


Wat is faalangst en hoe los je het op?

Faalangst is letterlijk het bang zijn om te falen. Het mag niet mislukken. Daar hang je dan wel veel aan op als je dit denkt. Voor sommigen werkt dit als een stok achter de deur.

Je gaat heel hard aan de slag om maar wél succes te hebben. Vaak lukt het dan ook. Als je van te voren niet totaal opgebrand bent omdat je te hard hebt gewerkt. Dit wordt positieve faalangst genoemd.

Negatieve faalangst werkt juist tegen je. Je gaat minder presteren. En van een goede voorbereiding komt dan weinig terecht omdat je gaat uitstellen of veel te veel afleiding zoekt om maar niet geconfronteerd te worden met hetgeen waar je zo tegen opziet. Dit zijn een paar van de passieve faalangst kenmerken zoals ze worden benoemd.

Er zijn verschillende soorten faalangst, naast degene die ik hierboven heb beschreven en dat zijn cognitieve faalangst, sociale faalangst en motorische faalangst. Het komt regelmatig voor dat iemand last heeft van een combinatie van de verschillende faalangst soorten.


Faalangst volwassenen

Wat is faalangst volwassenen heb ik aan het begin van het artikel beschreven. Van welke vorm van angst om te falen je ook last heb, in principe is faalangst altijd op te lossen. Ook als je zware faalangst hebt. Of extreme faalangst. Of hele erge faalangst. Het maakt allemaal niet uit. Je kunt er vanaf komen. Dat kan ik je als faalangst coach verzekeren.


Faalangst hulp

Je kunt ervoor kiezen om faalangst hulp te zoeken. In veel gevallen is dat echter niet nodig naar mijn mening. Je bent met behulp van de juiste informatie in staat om zelf je angst om te falen op te lossen.

Je kunt kiezen voor het doen van een faalangst test maar als je dit overweegt, dan weet je eigenlijk al dat je faalangst hebt. Het is dan meer de vraag ik heb faalangst hoe ermee omgaan. Naar mijn mening gaat het niet om faalangst verminderen. Het gaat om faalangst aanpakken. Volledig. Weet dat je de faalangst overwinnen kunt. En jij vrij bent van je angstgevoelens! 

Dat je faalangst als volwassenen kunt hebben is niet algemeen bekend. Toch heb ik veel cliënten die last hebben van faalangst werk gerelateerd. Dus faalangst in je werk is geen uitzondering. Faalangst leidinggevende komt ook regelmatig voor. Gelukkig is dit ook snel op te lossen.

Je kunt van faalangst afkomen als volwassenen door simpelweg de onderliggende oorzaak, de verstoringen in je energie systeem, op te lossen.


Faalangst zelfhulp

Ook bij faalangst lichte vorm raad ik faalangst zelfhulp aan. Met een zelfhulpboek faalangst oplossen is goed te doen wanneer de beschreven methodes gebaseerd zijn op de inzichten van Energie Psychologie. Faalangst latere leeftijd kan ook voorkomen. Deze vorm van angst om te falen is ook gemakkelijk aan te pakken.


Wil jij ook vlug je faalangst loslaten? Hoe je dat doet kan je lezen op..........

Faalangst loslaten
Wat te doen tegen faalangst?

Wat is er te doen tegen faalangst wordt mij nog wel eens gevraagd. De beste faalangst tip die ik je kan geven is om de onderliggende faalangst oorzaak, verstoringen in het energie systeem van je lichaam, op te lossen.

Wanneer je dit hebt gedaan, dan zullen de faalangst symptomen waar je last van had verdwijnen. Jij bent dan eindelijk weer in staat om op een ontspannen manier een goede prestatie neer te zetten!


Hoe uit faalangst zich?

Faalangst uit zich met de volgende lichamelijke faalangst symptomen: Zweten, trillen van handen of knieën, hartkloppingen, droge mond, buikpijn, hoofdpijn, slapeloosheid.

Bij faalangst heb je daarnaast ook last van psychische faalangst symptomen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Piekeren.
 • Niet met complimenten kunnen omgaan.
 • Denken dat anderen beter zijn.
 • Uitstelgedrag.
 • Opstandig of boos gedrag.


Wat is de oorzaak van faalangst?

Wat is de oorzaak van faalangst wordt mij nogal eens gevraagd. Volgens de nieuwste inzichten veroorzaken onverwerkte emoties verstoringen in het energie systeem van je lichaam.

Als gevolg van deze verstoringen krijg je last van allerlei symptomen met als gevolg dat jij onder je kunnen gaat presteren.

Deze nieuwe inzichten vormen de basis van een nieuwe therapievorm die Energie Therapie wordt genoemd. Methodes die zijn gebaseerd op deze inzichten geven snel resultaten, ook bij het faalangst aanpakken.

Heb je de verstoringen in je energie systeem opgelost, dan ben je weer in staat om goede prestaties neer te zetten.

Wat je niet zeker als je faalangst hebt, je kunt een online faalangst test doen waarbij je direct uitslag hebt.


Faalangst medicatie

Voor faalangst medicatie zijn goede alternatieven, daarom ben ik van medicatie bij faalangst persoonlijk geen voorstander. In de meeste gevallen is het met faalangst zelfhulp mogelijk om van faalangst af te komen.

Dat raad ik dan ook altijd aan. Ga eerst aan de slag om zelf faalangst aan te pakken. In de meeste gevallen is dat voldoende en ben je in staat om zelf je faalangst op te lossen.

Lukt dat toch niet, ga dan bij een faalangst coach langs. Die kan je vast verder helpen. 

Faalangst medicatie onderdrukt (ten dele) slechts de symptomen van faalangst. Faalangst pillen lossen niets op. Daarom is het in mijn ogen geen optie om mee te beginnen wanneer je last hebt van angst om te falen.


Hoe herken je iemand met faalangst?

Je herkent iemand met faalangst wanneer diegene:

 • Zaken vermijd die buiten de comfortzone liggen.
 • Zichzelf kleineert.
 • Vaak bevestiging zoekt.
 • Moeite heeft met beslissingen nemen.
 • Moeilijk met kritiek om kan gaan.
 • Uitstelgedrag vertoont.
 • Perfectionistisch is.
 • Alles onder controle wil houden.


Entire contents copyright © Morpheus Instituut. All rights reserved.

sitemap


homepage


wikipedia


faalangst
disclaimer wat is faalangst

Auteur: Jan Heering

Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en auteur. Hij is  gespecialiseerd in het snel oplossen van angsten en stress. Hij heeft meer dan 30 boeken op zijn naam staan.

Jan Heering over wat is faalangst