Heb je door Stress Pijn?

door stress pijn hebben hoeft niet

Door stress pijn hebben is heel vervelend,

Ik zal uitleggen wat de oorzaak van stress en de daardoor veroorzaakte pijn is en wat je hier aan kunt doen.


Jan Heering stress over door stress pijn hebben
Beste lezer,

Mijn naam is Jan Heering. Mijn specialisatie is het snel aanpakken van stress en angsten.

Ik heb al meer dan 30 boeken over het aanpakken van emotionele problemen, waaronder over stress, geschreven.

In mijn praktijk heb ik velen geholpen om hun stress en de daardoor ontstane lichamelijke en psychische klachten op te lossen.

Ik zal vertellen wat stress is en hoe het komt dat door stress pijn kan ontstaan.

Ik zal daarna kort ingaan op de stresssymptomen. Tot slot zal ik laten zien wat de werkelijke oorzaak van stress en de klachten die daardoor ontstaan is en hoe je deze oorzaak snel kunt oplossen.

Wat is stress eigenlijk?

Wat is stress en hoe los je stress op
Stress betekent letterlijk spanning.

Andere omschrijvingen van stress zijn: onnatuurlijke spanning, overmatige spanning of grote geestelijke spanning.

Als gevolg van je stressgevoelens gaat je lichaam zich gereedmaken voor actie.

Met deze actie kan jij dan het gevecht aangaan of op de vlucht slaan. Dit is afhankelijk van de situatie en de bedreiging.

Door de stress wordt er adrenaline in je lichaam afgescheiden. Als gevolg van het hormoon adrenaline neemt je hartslag toe, gaat je ademhaling sneller en gaan je spieren zich aanspannen.

Je krijgt echter niet alleen stress door werkelijke gevaren, maar ook door bedreigingen die (nog) niet hebben plaatsgevonden of die je verwacht (maar nooit gebeuren).

Voorbeelden hiervan zijn: denken dat je te laat komt op je werk of voor een afspraak. Of een opdracht waarvan je denkt dat je die niet op tijd af zal krijgen. Een stoplicht dat op een ongelegen moment op rood springt. Of een verwachtte confrontatie met een vervelende collega. Enz.

In alle gevallen van stress, dus zowel bij reële als ingebeelde bedreigingen, zal je lichaam reageren door afgifte van adrenaline.

Op zich is stress niet ongezond. Het is zelfs mogelijk dat je door stress beter gaat presteren. Echter, langdurige stress zonder mogelijkheid tot herstel en ontspanning is wel ongezond.

Stress nekpijn
Als gevolg van langdurige stress kunnen bijvoorbeeld pijnklachten ontstaan.

Dit komt omdat de spieren dan voortdurend worden aangespannen.

Doordat de spieren dan onvoldoende tijd krijgen om te herstellen gaan ze verzuren waardoor ze pijnlijk aanvoelen.

Daarnaast kunnen ook pijnklachten in gewrichten optreden doordat de vermoeide spieren niet meer in staat zijn om voldoende stabiliteit aan de gewrichten te geven.

Wil jij ook je stress en pijn door stress achter je laten? Ga dan naar……...

Pijn door stress verminderen


Stress pijnklachten

Door stress pijn in de rug.

Als gevolg van stress kan je last krijgen van de volgende pijnklachten:

Stress oorzaken

Stress en pijn door stress kan door verschillende zaken worden veroorzaakt:
 • Overbelasting
  Te zwaar takenpakket, teveel werk of inspanning, te weinig rust en vrije tijd.
 • Ontbreken van ondersteuning
 • Onderbelasting
  Te weinig verantwoording, saai werk.
 • Verlies van controle
  Geen inspraak (meer) in werksituatie, pensionering, niet luisteren van kinderen, afhankelijkheid van een bureaucratische instelling.
 • Ingrijpende gebeurtenis
  Geweld, een ernstige ziekte, een operatie, overlijden van een dierbare, een echtscheiding of invaliditeit.
 • Manier waarop je in het leven staat
 • Sociale werk- en leefsituatie


Vrij van door stress pijn hebben

door stress pijn hebben verholpen
Stel je eens voor hoe het zal zijn om zonder die spanning ontspannen en gelukkig door het leven gaan.

Vrij van het door stress pijn hebben kan jij je eindelijk weer goed voelen.

Je kunt je leven weer oppakken.

Stel je eens voor hoe mooi je leven er dan uitziet!

Wil jij ook je stress en pijn door stress achter je laten? Ga dan naar……...

Pijn door stress verminderen

Wat niet werkt

Er worden vele tips aangereikt om stress te verminderen.

Ik heb een aantal van deze, goed bedoelde, tips voor je op een rijtje gezet.

Daarna zal ik uitleggen waarom deze tips niet werken.

 • Masseren.
 • Hydrateren.
 • Rustig ademen.
 • Lichaamsbeweging.
 • Stress verminderen.
 • Doe yoga-oefeningen.
 • Voldoende slaap krijgen.
 • Warmte of koude toepassen.
 • Ontspanningsoefeningen doen.
 • Positieve gedachten cultiveren.
 • Maak een wandeling in de natuur.

De bovenstaande tips werken niet of slechts langzaam omdat de oorzaak van het door stress pijn hebben niet wordt opgelost.

Los door stress pijn hebben op

Het is inmiddels bekend dat je lichaam niet alleen uit botten, spieren, pezen, organen en bloed bestaat, maar dat het ook een energiesysteem heeft. Door dit energiesysteem kan de energie van je lichaam stromen.

In het Verre Oosten is het bestaan van het energiesysteem van het lichaam al vele duizenden jaren bekend. De energie die door het energiesysteem stroomt wordt in China ‘Chi’ genoemd, wat staat voor ‘levensenergie’. In Japan gebruikt men ‘Ki’ om levensenergie aan te duiden.

In China is een boek van meer dan 2000 jaar oud gevonden waarin de werking van het energiesysteem al wordt beschreven.

Het is gebleken dat je emotionele en lichamelijke gezondheid verbonden is met het stromen van je levensenergie door het energiesysteem van je lichaam.

Onder andere bij acupunctuur wordt van deze kennis gebruik gemaakt en wordt met behulp van dunne naaldjes getracht de levensenergie beter te laten stromen.

Is je energiesysteem vrij van verstoringen, dan kan de levensenergie vrij stromen en voel jij je over het algemeen goed. Je bent dan over het algemeen positief gestemd. Je hebt dan geen last van spanningen en het door stress pijn hebben.

Echter door oorzaken zoals onverwerkte emoties en stress ontstaan verstoringen in je energiesysteem. Door deze verstoringen gaat je levensenergie steeds moeizamer stromen.

Des te minder je energieën door je energiesysteem stromen, des te meer voel jij de gevolgen. Deze gevolgen voel jij in de vorm stress en de daaraan gerelateerde lichamelijke klachten.

Het is belangrijk dat je gaat beseffen dat jouw onbegrijpelijke klachten ‘slechts’ een gevolg zijn van beschadigingen en blokkades in je energiesysteem.

Daarom helpt praten over je klachten, onderdrukken van je stressgevoelens, medicatie, enz. niet om klachten op te lossen.

De onderliggende oorzaak, de verstoringen in je energiesysteem, worden immers hierdoor niet opgelost.

Worden de verstoringen in je energiesysteem echter verholpen, dan zullen je klachten snel kunnen verdwijnen.

Wil jij ook de stress en het door stress pijn hebben vlug achter je laten? Ga dan naar……...

Klik Nu hier voor
door stress pijn hebben oplossing
Veel gestelde vragen

Waar heb je pijn als je stress hebt?

Als je stress hebt, dan kan je last hebben van verschillende pijnen zoals onder andere: spierpijn, nekpijn, hoofdpijn, pijn in de schouders, rugpijn, gewrichtspijn en maagpijn.

Wat zijn lichamelijke klachten van stress?

Lichamelijke klachten van stress zijn, onder andere: hartploppingen, hoge bloeddruk, vermoeidheid, spierpijn, nekpijn, hoofdpijn, pijn in de schouders, rugpijn, gewrichtspijn, maagpijn, puistjes, wazig zien, tics en oorsuizen.

Welke spieren doen pijn bij stress?

Spieren die het meestal pijn doen bij stress zijn: schouderspieren, nekspieren en spieren in de onderrug. Je kunt echter ook last hebben van spierpijn in armen en benen door stress.

Kan pijn verergeren door stress?

Ja, stress kan pijn verergeren. Onderzoek heeft aangetoond dat stress de perceptie van pijn kan verhogen en de pijnervaring kan intensiveren.

Hoe krijg je stress uit je lichaam?

Er zijn verschillende manieren om stress uit je lichaam te verminderen. Enkele effectieve technieken zijn stressverlagende oefeningen, diepe ademhalingsoefeningen, lichamelijke activiteit zoals sporten, meditatie, voldoende slaap en het vermijden van stressvolle situaties.

Kan stress op je lichaam slaan?

Ja, stress kan zich fysiek manifesteren in het lichaam. Het kan leiden tot gespannen spieren, hoofdpijn, maag- en darmproblemen, hoge bloeddruk en andere lichamelijke symptomen.

Kan zenuwpijn veroorzaakt worden door stress?

Hoewel stress zenuwpijn niet direct veroorzaakt, kan het wel bijdragen aan het ontstaan of verergeren ervan. Stress kan het zenuwstelsel beïnvloeden en de perceptie van pijn beïnvloeden.

Wat zijn psychische pijnen?

Psychische pijnen verwijzen naar emotioneel of mentaal lijden. Dit kunnen gevoelens zijn zoals verdriet, eenzaamheid, angst, schaamte of schuld. Ze kunnen voortkomen uit traumatische ervaringen, verlies, misbruik of andere psychologische factoren.

Waar ervaar je stress?

Stress kan zich op verschillende manieren manifesteren en wordt vaak gevoeld in het lichaam, de geest en het gedrag. Fysieke symptomen kunnen zijn: spanning, hoofdpijn, rugpijnvermoeidheid, slaapproblemen. Mentale en emotionele symptomen kunnen zijn: prikkelbaarheid, angst, concentratieproblemen.

Waar slaat stress zich op?

Stress kan zich op verschillende manieren opslaan in het lichaam. Veelvoorkomende gebieden waar stress zich ophoopt zijn de nek, schouders en rug. Dit kan leiden tot spanning, stijfheid en pijn in deze gebieden. Andere delen van het lichaam, zoals de maag en de darmen, kunnen ook worden beïnvloed door stress.
Show / Hide
Show / Hide

Pagina geupdate op 40-06-2023.


Auteur: Jan Heering

Jan Heering is inmiddels meer dan 20 jaar coach en auteur. Hij is  gespecialiseerd in het snel oplossen van angsten en stress. Hij heeft meer dan 30 boeken op zijn naam staan.